17 Mart 2018 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 5. CİLT 330 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

330. Boyların zulümle (Sana inanan, sevgiyle bağlanan kişilerin) başlarını yardın amma bundan sonra da onlara devlet (İsteklerini yerine getiren imkân) nasip (Pay) ettin, ölümsüzlük verdin onlara.

Gönüllerine, gözlerine tiken batırdın;
Şu nefesinse onları gül bahçesine çevirmede;
Şimdiki nöbet de bu.

Bana zehirler yutturdun;
Fakat şimdi, onlara şeker yağdırmamın, lütuflar (Sana bağlanan kişilere büyüklüğünün, ululuğun gereği iyilik, yardım) etmemin tam çağı.

Senden, öylesine şarap (Tanrı şarabı) içtiler, öylesine sarhoş oldular, kendilerinden geçtiler ki kıyamete dek şaraba düşerler, mahmurluk sökerler (Sersemlikten kurtulurlar).

Yoksulların tenceresini kaynatan odun, zalimdir;
Yemeği pişiren, ateştir ancak.

Söyleyeyim, çünkü soluğumu kesti;
Artık-susmak, örtmek çağı (Geldi).

Sen sus da herkesten gizli olan sözleri, dost söylesin artık.

A sarhoş bir halde vakitsiz kalkan, şarapla sarhoşsun, hem de Elest (Ben sizin Tanrınız değimliyim hitabının etkisini yapan) şarabıyla.

Aşk, seni kadeh gibi elimizden aldı da eliyle bağrına bastı, başına dikti-gitti.

Elin-kolun, Tanrı yayını buldu mu, buldu;
Okun, göğe aştı mı aştı.
                            ***   
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                            ***
Neler öğrendik;
1.    Şems Hazretleri kendisine bağlananları çeşitli psikolojik yaralamalarla eski inanç kalıntılarını beynimizden temizlediğini, bu kişilerin sabırları sonunda hem kıyamete kadar yaşama şansı ve madde ve mana âleminde söz sahibi, istekleri yerine getirilen kişiler olacaklarını Mevlana Hazretlerinin sözlerinden öğrendik.
2.    Şems Hazretlerinin öğretisinin ve etkisinin insanı sarhoş ettiğini, bu sarhoşluğun insanı sersemleştiren değil, sersemlikten çıkaran sarhoşluk olduğunu öğrendik.
3.    Şems Hazretlerine aşık olanın kazanımlarının elden gitmeyen kazançlar olacağını, bu sözleri aşkın kendisinin insana söyleyeceğini öğrendik.
                     *
İşte böyle yaren;
Şems Hazretleri ve Mevlana Hazretleri ayrı olmadıklarını, Allah’a yaklaştıran, Allah’ın eli olacak kadar da yücelecek yolları öğrettiklerini, gizli ve açık yardım ettiklerini öğrendik, anladık.
                   *
RAV


Popüler Yayınlar