1 Ağustos 2017 Salı

DİVAN-I KEBİR 4. CİLT 1240 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)
                              
1240. Kim Tebrizli Şems’in adını duydu da secde (Saygıyla vücudu ile yere kapanıp hükmüne razılık) ettiyse onun canı, o tapıda makbul olmuştur, “Ben Tanrı’yım” narasını atar durur.

Köpekler gibi uzakta durup havlayan, bak-bak deyip duran, inkârcıdır (Tanımadığı halde biliyormuş gibi konuşan, gördüğü, tanık olduğunu doğru söylemeyen, saklayan, gizleyen kişi), yüzü karadır, rahmetten kovulmuştur (Suçları Allah tarafından yargılanıp affedilerek temizlenmez), ebedi olarak o tapıdan sürülmüştür (Yücelik yerlerinden uzaklaştırılmıştır).

O gül renkli yüzünü gösterdin mi neşeden taşı-toprağı raksa (Dansa) sokarsın.

Şaşırıp kalmış âşıkların hatırı için bir kerecik daha örtüden baş çıkar, yüzünü göster;

Göster de bilgi, yolunu yitirsin,
Aklı başında olan hünerini, marifetini kırsın-geçirsin;

Su, senin aksinle (Yansıyan ışığınla) inci kesilsin;
Ateş, savaşı bıraksın.

Senin güzelliğin olduktan sonra Ay varmış, istemem onu;
Salkım gibi iki-üç kandilceğizle ne işim var?

Senin yüzün varken kirlerle-paslarla dolu gökyüzüne ayna demem ben.
Üfürdün de şu daracık dünyayı başka bir şekilde, yeniden yarattın sen.

A Zühre (Venüs yıldızı-Güzellik ve zerafeti, hoşa giden çekiciliği olan) , Mirrih’e benzeyen (Merih yıldızı-Uğursuzluğu ve kutsuzluğu olana) Şems’in havasıyla yeniden o çenge bir düzen var.
                                      ***  
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                            ***
Neler öğrendik;
1.    Şems Hazretlerine tamamen inanan ve itaat edenin Allah’ın varlığına ve birliğine katılma amacıyla yolu öğreneceğini, yardım göreceğini,  kendini Allah’tan ayrı bir varlık olmadığı bilincine ulaşacağını öğrendik.
2.    Allah’ı bilme ve tanıma yoluna uzak durup girmeyenlerin, bu yolu öğretip yardım edenleri bilmeyenlerin din ve ahlakın hakikatini bilmediği halde biliyormuş gibi konuşması yapanların sonsuza kadar yücelik makamına ulaşamayacaklarını, aşağılık olarak kalacaklarını öğrendik.
3.    Şems Hazretlerinin yüzünü rüyada bile görenlerin sevinç içine gömüleceklerini, şekil değiştirmeyen mücevher sözlere ve anlamlara sahip olacaklarını Mevlana Hazretlerinin sözlerinden öğrendik.
                             * 
İşte böyle yaren;
Uğursuzluktan ve kutsuzluktan kurtulmak isteyenlerin, güzel ve çekiciliğe kavuşmak isteyenlerin Şems Hazretlerinin öğretisine kendisini Mevlana Hazretlerinin gösterdiği söz ve davranışları örnek alarak uygun hale gelmeleri gerektiğini öğrendik, anladık.
                           *

RAVLİ

Popüler Yayınlar