17 Haziran 2017 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 4. CİLT 440 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini ve ölümsüzlüğü anlatıyor)
                              
440. A dirilere kurtuluş, ölülere can olan, içinde put yonarsın (Kendisinden yardım beklediğin veya değerli olmadığı halde saygı gösterdiğin insan yapısı yapılara önem verirsin), dışından put (Allah’tan başka hiçbir şeye değer vermem diyerek) kırarsın sen.

Devler yeli (Rüzgarı), yüzünden örtüyü bir atarsa gül, utancından erir, su kesilir, ne yeşillik kalır, ne ben kalırım.

Bir an olur da şaraba benzeyen dudaklarını açarsan gül bahçesinde her yasemin yaprağı, mahmurluktan üç batman (7,693*3= 23,097 Kg.) (Sersemleşir, yavaş hareket eden) kesilir.

Bir an gelir de âşıklara dem (Özünden âşıklara öz) sunar,  (Şems Hazretlerine) gönül verirsen can zahitlikten (Allah’ın emrettiklerini yapan, dünya süslerinden kaçan kişilikten) kurtulur, biz de kendimizden geçer gideriz.

Senin bir şeyini çalmadıysa gönül ne diye asılmış?
Hırsızın sonu asılmaktır, başka çaresi yok.

Her hırsız, böyle asılsaydı bütün âlem, kadın-erkek, hırsız olmak hevesine düşerdi.

Bu çeşit asılmaktaki kerametlerin (Ermiş kimselerin gösterdiklerine inanılan, doğaüstü, şaşkınlık uyandırıcı davranış veya durumun) en küçüğü, abıhayat içmektir, ölümsüzlüğe erişmektir.

Mumdaki yanışın tadını Zümrüd-ü-ankaya tattırsaydın ona pervane gibi kanatlar vermiş olurdun da  (Işığa doğru giderek) kendisini yakar –yandırırdı, başını leğene kor (Bu yolda başını feda eder) giderdi.

Sanatındaki güzellik bir ancağız put haneye vurdu da gâh (Bazen) şaman (Büyü yapan, gelecekten haber verdiğine, ruhlarla ilişki kurarak hastalıkları iyileştirdiğine inanılan kimse) put (Sessiz-hareketsiz) olmaya başladı, gâh put şaman olmaya koyuldu.

Ahmed’i (Hz. Muhammet’i) övüş, haçın üstüne nakşedince (İşlenince) puttan birlik sırrı (Tevhit), apaçık duyulurdu.
                             ***  
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                            ***
Neler öğrendik;
1.    Şems Hazretlerinin ölü gönüllere can verip dirilttiğini, dirilere ise kurtuluş yolunu gösteren büyük olduğunu öğrendik.
2.    Şems Hazretleri bir kişiyi olgunlaştırırken bazen değersiz ve güçsüz bir şeyi çok değerli ve güçlü olarak gösterip bizim inanmamızı sağladığını sonra da onun gerçeğini göstererek kırıp döktüğünü, bize ne yapmamız gerektiğini bu şekilde öğrettiğini öğrendik.
3.    Şems Hazretleri özünden âşıklara öz verdiği zaman vücudu disipline eden ve tekrarlanan ibadetlerden kurtulacağın, sevgiyle sevinçle yapacağı ibadetlere gireceğini öğrendik.
4.    Kişi benliğinden kendini kurtaramadığı sürece problemli bir yaşama kendini mecbur ettiğini, Mevlana Hazretleri gibi bir büyüğün öğretisiyle kurtulması gerektiğini öğrendik.
5.    Şems Hazretlerinden hırsızlamaca bir şey almanın, öğrenmenin bedenin ölmesini, canımızın ebedi yaşama, ölümsüzlüğe kavuşması olduğunu öğrendik.
6.    Ermiş insanların insana ölümsüzlük kazandırmasının yaptığı işler arasında çok küçük bir iş olduğunu öğrendik.
7.    Peygamber efendimizin ışığını alan, sözlerini doğru kabul edip o doğrultuda iş yapanların kolsuz, kanatsız uçacaklarını, elsiz-ayaksız yürüyeceklerini öğrendik.
                               * 
İşte böyle yaren;
Peygamber efendimizin sözlerinin bütün inanışların üstünde olduğunu, inancın sırrının bütün inanışlarda bir olduğunu peygamber efendimizin sözlerinin ışığından, parlaklığından öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar