9 Haziran 2017 Cuma

DİVAN-I KEBİR 4. CİLT 280 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Tebrizli Tanrı Şems’ini (Güneşini) anlatıyor)
                              
280. Gece oldu mu güneş ortada yok ya, yıldızlar laf etmeye başlarlar;
Zühre (Venüs)(Güzel yüzüyle, yumuşaklığıyla ve sevimliliğiyle, incelik ve zerafetiyle, neşeli ve istekli, güzel huylu kendini gösterip) , bu benimdir, bil der, Ay da (Zayıflığıyla, acizliğiyle, bilgisizliğiyle, aceleciliğiyle, haberciliğiyle, delille hareket ve ses bulunduğunu gösterip) bu benim der.

Müşteri (Jüpiter) (Dil ve ilim,, Yavaşlık ve yumuşaklıkla ve utanarak, cömertlik ve alçak gönüllülükle, akıl ve iffet, güzel ve manalı konuşma hususunda yoğun çalışma ve gayreti olarak), kesesinden Caferi altını (Kızıl altın) çıkarır;

Mirrih (Merih) (Neşeli, atılgan, birlik ve zevk ve eğlenceye düşkünlük, kuvvet ve hainlik, öfkelenme ve utanmazlık, inat ve baş olmak), Zühale (Satürn) (Ahmağa, bilgisiz, korkak, cimri, kıskanç, yalancı, tembel, kafasız ve zarar veren özelliklere sahibe), bu der, benim keskin hançerim işte.

Utarit ( Merkür) (İki yüzlülükle, edep, düşünce, anlayış, erken anlama ve algılama, güzel ve açık konuşma, yazı ve hesap, isabetli kararlar,
zekâ ve dikkat, merhamet ve incelik, hüner ve sanat, hile ve hainlikle) başköşeye kurulur, benim ulular ulusu der, gökler benim mülkümdür, burçlar canımdan doğma.

Fakat güneş, seher çağı, doğudan ordusunu çekti de ortaya çıktı mı a hırsızlar der, nereye gittiniz?
İşte buracıktayım ben.

Zührenin (Venüsün) ödü patladı, Ay’ın boynu kırıldı, Utarit (Merkür), benim parlak yüzümün karşısında kurudu, dondu.

Mirrihle (Merih) Zühalin (Satürn) işi, bizim nurumuza karşı bozuldu gitti;
Müşteri (Jüpiter) iflas etti, darağacıma muhtaç oldu
Güneş birazcık meydanda at koşturdu mu bir sestir, gelir;
Kendine gel, kendine a edepsiz, meydanımdan çekil.

Güneşin güneşiyim ben, git a güneş, var git sen, batı kuyusuna baş aşağı düş, gir zindanıma.

Sabah çağı, diril, doğu mezarından baş çıkar, mahşeri inkâr edenlere (Kıyametten sonra insanların tekrar dirilip toplanacaklarına inanmayanlara) burhanımı (Delilimi) anlat.

Ona kurban (Yakınlaşmış) olan Ay, herkese bayram (Sevinç ve neşe kaynağı) kesilir;
A bana (Mevlana Hazretlerine) kurban (Yakınlaşmış) olan, senin bayramın benden doğan Ay’dır (Karanlıkta kaldığın zaman benim ışığımla aydınlanır doğru yolu görür ve hareket edersin).
                             ***           
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                             ***
Neler öğrendik;
1.    Çocuğun doğumuyla o zamanda hangi yıldız hâkimse onun özelliklerinin aynen çocuğa geçtiğini, bu yıldızın tesiriyle kimlik ve kişilik oluşturduğunu öğrendik.
2.    Felek olarak isimlendirilen kişilerin yapısına tesir eden gökteki yıldızların döngüsünün insana olan tesirini ancak Tebrizli Tanrı Şems’ine sevgiyle ve dostlukla bağlananların kurtulup daha üstün bir kimlik ve kişiliğe sahip olacaklarını öğrendik.
3.    Şems Hazretleri meydana çıkınca özellikleriyle ve tesirleriyle meşhur olmuş her kim varsa o meydanda görünemeyecek duruma düşeceklerini öğrendik.
4.    Mevlana Hazretleri kendisini yakinen tanıyan, aşık olduğu Şems Hazretlerine doğru kendisi gittiği gibi bizimde yaralanmamız için gitmemizi önerdiğini öğrendik.
                               * 
İşte böyle yaren;
Mevlana Hazretleri kendisini Şems Hazretlerine göre Ay gibi tanıtarak karanlıkta kalıp yolunu şaşıranlara, yanlış yönlendirmelerle yolunu şaşıranlara yol ve iz gösterdiğini, yolu aydınlatıp yolun inceliklerini bir-bir anlattığını öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar