18 Nisan 2017 Salı

DİVAN-I KEBİR 3 CİLT 3770 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

3770. O cana benzer dünyanın ötesinde, onun havasına kapılmış vefa zerreleri (Sevgiyi sürdüren, sevgi ve dostluk bağlılığından küçük parçalar) gördüm, hepsi de tertemizdi, hepsi de apaydındı.

O vakit, ona karşı pek utandım da her an, suçumdan, cefada bulunmam (Yasaya ve vicdana aykırı olarak uğrattığım kötü durumdan, eziyet) yüzünden kuşandığım zünnarı çözmeye (Hizmet etmek için verdiğim sözden dönmeye) koyuldum.

A Ay yüzlüm dedim;
Tövbe ettim (İşlediğim günah ve suçtan pişman olarak bir daha yapmamaya karar verdim), reddetme (Yalanlama, çürütme, geri çevirme) tövbeleri;
Dedi ki:
“Tövbeyi görmen (Suçun, günahın kötü etkilerini görüp pişman olman) için önünde çok uzun bir yol var.

Sevgilimizin perdesinden başka bir perdeye vurma, o her işi-her gücü tatlı şirin Yusuf’umuzun (Şems Hazretlerinin), Yusuf gibi binlerce güzele bedel güzelimizin perdesinden çal ancak.

O meyhaneci, o şaraplar sunan padişahımızın kanlı bakışları, Yusuf’ları (Güzel insanları) sarhoş etti, perdelerini (Görüşe engel olanları ortadan kaldırdı) yırttı, sırlarını fâş etti onların (Gizli olanı açığa çıkarttı, duyurdu, ortaya döktü, dile verdi).

Canımız da civarındaki köpekler gibi kan içmeye alıştı;
Kan içen köpeğimize binlerce aferinler olsun.

Onun aşk nağmesinde yüzlerce ebedi bahar var;
Gülümüzde, gül bahçemizde yüz binlerce bülbül şakımada.

Gönül, o devrin İsa’sından zünnar kuşandı ya (İsa gibi körleri görür yapan, ölü gönülleri dirilten, çözülmez problemleri çözen oldu), iman bile bu zünnarımızı (Hizmet edenlerin kendilerini belirtmek taktığımız kemerimizi) kıskanır bizim.

Ne doğudan, ne batıdan, candan doğdu, parladı bir güneş;
Onun yüzünden kapımız, duvarımız, zerre gibi oynamaya koyuldu.

O güneşin peşinde zerrelerin sanki,
Gece-gündüz işimiz, zerre gibi oynayıp durmak.

                                ***
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Bu dünyanın ötesinde, Yokluk âleminde sevgi, sevgi ve dostluğun devam ettiği kanıtlarıyla temiz ve görülür aydınlık içinde olan dostları görebileceğimizi öğrendik.
2.    Yaptığımız işin suç veya günah olduğunu çok uzun zaman sonra anlayıp kavrayabileceğimizi, ondan sonra da tövbe ile temizlenme yoluna başvuracağımızı, bunun değerini de anlamanın uzun zaman alacağını öğrendik.
                                *
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerinin yerini ve değerini anlamak ve görmek için dünya bağlarından kurtulmamız, gönül ile Allah dostlarını sevmemiz, Allah’a yalvararak dostlarının kılavuzluk etmesini istememiz ve böylece uygunluktan olgunluğa geçmekle olacağını öğrendik, anladık.
                               *                                                          

RAVLİ

Popüler Yayınlar