13 Mart 2017 Pazartesi

DİVAN-I KEBİR 3 CİLT 3060 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Tebrizli Tanrı Şems Hazretlerini anlatıyor)

3060. Canıma tuzak kesilen yücelik hakkın hakkı için (Verilmiş emekten doğan manevi yetki ile) beni sarhoşlar halkasına sen soktun.

Canın can (İnsan canı) olmasına sebep olan o yüce, o ulu can hakkı için beni öyle bir hale getirdin ki aldın, canına soktun (Kendin gibi ettin).

Yıkık-dökük varlığımızda gizlenen defineye and olsun, beni bütün insanların gözünden gizlemedesin.

Halkın gözünden gizli olan o bahçe hakkı için sararmış-solmuş benzimizi erguvana (Güzel çiçek açan bir süs ağacına) döndürmedesin.

Meleklerin ibadet yurdu olan yüce dama and olsun, beni dama dayamadasın, merdivene çevirmedesin (Yücelere çıkmak isteyenlere olanak veren, öğreten, yardım eden dayanak ve basamak yapmadasın).

Bizim rahatımız-huzurumuz, sana ziyan (Zarar) veriyorsa hiç kapamadığın kapıyı kapa yüzümüze.

Mademki sevgili, sana, feryadından (Haykırışından) da yakındır, ne hikmettir (Tanrı’nın insanlar tarafından anlaşılamayan amacı) bu ki yakın sevgili için feryat eder durursun?

Âlemin yaradılışındaki hikmet gizli sırrı açmaktır ya;
Şu halde senin de söyleyecek sözün varsa açığa dök, söyle.

Hamı pişirmek için mademki tenceren var, eğer gibi vur sırtına tencereyi dedi, ateşe bu buyruğu verdi.

Suya, içinde gizli bir kaynak var, buna şükret de toprağı ıslat diye emretti.
                          ***     
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Mevlana Hazretleri ile Şems Hazretlerinin canlarının bir olduğunu, her ikisinin de Allah aşığı olduğunu, Allah âşıkları ile beraber olduklarını öğrendik.
2.    Şems Hazretleri; Mevlana Hazretlerini meleklerin ibadet ettiği en üst yerden daha yukarı çıkardığını, yücelere ulaşmak isteyenlere yardım etmesi için Mevlana Hazretlerine merdivenin yerini ve yolunu gösterdiğini ve sorumluluğunu verdiğini öğrendik.  
3.    Ham insanları pişirmek, işe yarayan ve kolayca kullanılabilir hale getirmek için bizleri Şems Hazretlerinin ateşlediğini öğrendik.
                                *
İşte böyle yaren;
Suyun içinde gizli bir enerji olduğunu, bu enerjiyi toprağa vererek tohumların filizlenip çevreyi güzel kokan çiçeklerle doldurması için Şems Hazretlerinin emir vermesi gerektiğini Mevlana Hazretlerinden öğrendik, anladık.
                               *                                                          
RAVLİ


Popüler Yayınlar