4 Mart 2017 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 3 CİLT 2890 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Hüsameddin Çelebi Hazretlerini anlatıyor)

2890. Tanrı ışığı (Allah’tan aldığı ışığı olduğu gibi bize ulaştıran), hidayet imamı (Doğru yolu gösterenlerin önderi) Husâmeddin, halkı şu aşağılık âlemden kurtarmada, can âleminin yücelerine götürmede.

İkinci can, eğreti olmayan (Yerinden kaldırılmayacak olan) ebedi can, benliğinden de kurtuldu, varlığından da;
Sarhoşluk âleminde, kendi padişahlar padişahına avlandı gitti.

Ne de varlık ki can, onu ansızın yoklukta buldu;
Ne de yücelik ki can, böylesine bir aşağılık âleminde ona ulaştı.

Doğruluk âleminde sen beni kırdın ya Ay yüzlüm, işte o zaman bilmediğim her şey doğruldu gitti.

Hacamatçım (Kan akıtan) aşk oldu da baş damarımı, gövde damarımı neşterleyince kan gibi bedenimden akıp gittim, ne de tez ellilik bu.

Aşk hekimi (Doktoru) geldi de gönlümün kulağını tuttu, müjdemi ver dedi, varlık derdinden kurtuldun gitti (Seni bağlayan, engelleyen dünyalık bağlardan kurtularak yokluğa ulaştın).

Seher yeli (Sıcak memleketlerde esen bunaltıcı rüzgâr) ne vakit esecek diye bekler dururdun, bekleyişten kurtuldun, artık ne denize zebunsun (Mecbur olan, ihtiyaç duyan değilsin), ne oltaya, ağa tutulursun.

Mademki Tebrizli Şems’in peşin paralarıyla dolu keseyi kemerine bağladın (Etkili ve geçerli sözlerini aldın, sıkıca bu sözleri tuttun), bu çeşit şeyleri boyuna ondan al, halka satadur.

Âşık mısın sen, nesin, kimsin, nerden gelmişsin?
Ne diye bana sitemli-sitemli bakıyorsun, geceleyin hizmetine bakmak için satın mı almışsın beni?

Sana ne zulüm (Haksızlık) ettim de yaslılar gibi tutuyor, külahını (Şapkanı) yerlere vuruyor, kaftanını (Paltonu) yırtıyorsun?
                          ***     
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Hüsameddin Çelebinin aşağılık alem olan dünyadan benliğinden ve güvendiği dünyalık varlıklardan kendini kurtararak canını yokluk âlemine taşıdığını öğrendik.
2.    Şems Hazretlerinin sözlerini alan Mevlana Hazretlerinin varlık bağlarından ve benlikten kurtularak yokluk âlemine ulaştığını, Şems Hazretlerinin sözlerini Allah’ı arayan âşıklık yolunda olan kişilerin yararlanması için halka dağıttığını öğrendik.
                                *
İşte böyle yaren;
Allah’ı arayan kişinin niyetinin doğru olduğunu kabul eden Allah’ın kendi dostlarından birini o yolcuya sevdirerek yetiştirildiğini, terbiye edildiğini, Allah huzuruna alınacak şekle getirildiğini öğrendik, anladık.
                               *                                                          

RAVLİ

Popüler Yayınlar