8 Aralık 2016 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 3 CİLT 1220 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Tebrizli Tanrı Şems’ini anlatıyor)
1220- Akıl, işin sonunu görmeye başladı mı aşktan bir sestir, gelir;
Ne olursa olsun geç (Aklın ulaştığı sonuca takılı kalma).

Kutlu canlara (Mevlevilere) benden selam söyleyin;
Bizden önce gelip geçmiş âşıklara haber iletin benden.

Vuslat (Sevgiliyle buluşma) günü şimşek gibiyim, ayrılık gecesindeyse buluta dönerim (Sarhoş bir halde olurum);
Şu iki karmakarışık halden hangisindensin, söyle bakalım.

O (Tebrizli Tanrı Şems’inin) güneşin huzurundayken Ay’ın, mumun, yıldızın, göğün adını anarsanız Tanrı düşman olsun size.

Aşkının mutfağını bırakır da ham çanaklarla ihsan sofrasına (Olgunluğa ulaşmamış kişilerden bir şeyler öğrenmeye) giderseniz çanağız boş kalsın, yok-yoksul kesilin (Başka insanlara muhtaç olun).

Nerden ateş alıp getireceksiniz (Kendimizi aydınlatacak, ısıtacak alevi), size haber vereyim;
Salına-salına bir güzelce yürüyüp giden padişahlar padişahının atının nalından çıkan şimşekten ateş alın (Yüce kişinin vasıtasından yani sözlerinden örnek alıp kendimizi tutuşturmalıyız).

Fakat amanın, sakının, çekinin, pek sert bir attır o (Kişiyi kendi kendine özeleştiriye soktuğu için çok kişiye sert gelir), gemine yapışsanız bile ne eğer kor, ne gem (Sendeki kötü huyları, düşünceleri canının acımasına bakmadan) parçalar.

Oraya ölüyü götürseniz can bulur, dirilir (Güçlü, zinde bir hale gelir);
Haramı götürseniz o da helal olur, arınır (Temizlenir).

Aşkı, canın ayağından binlerce bağı çözüp attı;
İki elimi tuttu da o durağa, o tapıya götürün beni.

Bu gazelleri aşk levhinden (Tanrının kaderleri yazdığı levhadan) yazdım, bu kuldan alın da Tebriz’in övündüğü Şems’e götürün.
                             *
Neler öğrendik;
1.    Aklın sonucu bir seviyeye kadar sonuçları görüp anlayabileceğini, derviş kişinin bu akıl durağında kalmaması aşk yoluna devam etmesi gerektiğini öğrendik.
2.    Mevlana Hazretlerinin sözlerinin kişiyi ya şimşek gibi hareket ettiren olması veya sarhoş bir hale getirmesi yani iyice tesir etmesi gerektiğini, bu haller kişide oluşmuyorsa merakını gidermeden öteye bir fayda sağlayamayacağını öğrendik.
3.    İnsanların hazırlanmış bir mum kalıbı gibi olduğunu, kişinin aydınlık vermesi için yanması gerektiğini, fitilinin ateşlenmesinin de yüce Allah dostlarından olması gerektiğini öğrendik.
4.    Allah dostlarının yanına giden ölü gibi olanın dirilip güç kuvvet kazanacağını, suçluluk duygusu içinde gidenin de ruh doktorunun yaptığını yapıp rahatlayacağını öğrendik.
                              *                                      
İşte böyle yaren;
Allah’a ve Allah dostlarına tutkulu bir biçimde sevmenin ve saygı göstermenin bizi hareketsiz bırakan binlerce bağlayan bağlardan kurtarıp bizi özgür bıraktığını, doğru yolda ilerleyebilmemizi sağladığını öğrendik, anladık.
                              *

RAVLİ

Popüler Yayınlar