13 Ekim 2016 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 3 CİLT 100 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinin özelliklerini anlatıyor)
100- Bir âfet kesilen (Güzelliği ile insanı şaşkına çeviren, aklını başından alan) can, nevaleyle kanaat etmez (Gerekli yiyecek ve içecekle yetinmez), bir gün sana konuk olmayı umar, bu tamaa (Yemeğe) düşmüştür, kaderin (Tanrı yazgısının) bu cilvesini (Hoşa gidecek bu olayı ister) bekler.
                                                                                       
Her bir illete (Hastalık derecesine varan alışkanlığa), her bir zahmete (Güçlüğe) ne devalar (İlaç, çare) ihsan eder o bitmez-tükenmez hazinen;
Mekan âlemine (Bulunduğumuz yere) ne lütuflarda (İyiliklerde) ne bağışlarda (Hediyelerde) bulunur mekansızlık âlemin (Nerede olduğu tarif edilemeyen, istek ve dileklerin tasarlandığı, görünür âleme inmeden önceki yer).

Bedenin umduğu (Bir şeyin olmasını dilemek, beklemek), lütufların (İyiliklerin), nimetlerin (Yaşamak için gerekli olanların);
Gönlün umduğu güzelliğin, alımın.

Beden, vereceğin ekmeğe bakmada, gönül, kendisini avucuna almanı, parmaklarınla okşamanı beklemede, ona heves etmede (Eğilimin, arzun, isteğin var).

Gökyüzü damını dayadığın merdivenin gizli oluşu, ne nekesliğin (Cimriliğin) ne düzeninden;
Öyle icap ediyor da ondan gizledin o merdiveni.

Emniyetli kişilere, iyi erlere o merdiveni gösterdin, gökyüzüne kervan gitmede dedin.

Sus a gönül, artık söyleme, artık sırlarını araştırma onun, çünkü sen onun sırlarını bilmezsin, fakat o bilir senin gizlediğin her şeyini.

İçten içe bundan daha tatlı bir şeker kamışı arama;
Çünkü zaten bu şeker kamışının kabuğundan bile dudakların bala döndü, şeker kesildi.

Ey Tebriz Padişahı Şemseddin, Tanrı tapısından, her an, senin o kırânı (Yakınlığı) hoş mu hoş, güzel mi güzel Ay yüzüne her an aferinler gelmede.

Hele bir davran ey yücelikler dileyen, derdinden, gamından yağdan kıl çeker gibi çek kendini, aç onun sırlarını bize, esenlikler size.

Ne diye bizimle kaynaşmıyorsun?
Ne diye suyla yağsın adeta bizimle?
Bir selam bile vermiyorsun, ne olur yani bir esenlikler size desem.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Emniyetli (İnanılır, güvenilir) kişilere, işini iyi bilen, yetenekli, kahraman, yiğit kişilere gökyüzüne çıkmak için kurulmuş gizli merdiveni Şems Hazretlerinin gösterdiğini Hazreti Mevlana’nın açıklamasından öğrendik.
2.    Şems Hazretlerinin insanı çeken, göze kulağa hoş gelen, rahatlatan, dinlendiren, sevdiren, sevimli, hoş kişi olduğunu öğrendik.
3.    Şems Hazretlerine Tanrı’dan devamlı davranışlarına onay geldiğini, ödüllendirildiğini Hazreti Mevlana’nın anlatımından öğrendik.
                               *
İşte böyle yaren;
Mevlana Hazretleri açıkça ve anlaşılır şekilde bize kendisiyle yakın ilişki kurmamızı, ilişkiyi derinleştirmemizi, iyi anlaşmamızı, uyuşmamızı, bu davranıştan sayısız faydalar sağlayacağımızı öğrendik, anladık.

Mevlana Hazretlerine yakınlaşanın sağlıklı, afiyette, eminlik içinde olacağını, uzak duranın bunlardan mahrum olacağını öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar