14 Ağustos 2016 Pazar

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 3790 İNCİ BEYİT

3790.( Mevlana Hazretleri bize Allah’ın güzelliğini anlatıyor)
Toprağı, aşkın başından suyu akıttı;
Aşk bahçesinde salına-salına yürüyen bir selvidir o tek güzel.

Tebriz’in övüncü Şems’e, hele bak ona dedim;
Dedi ki:
Şaşırıp kalma, öyledir, öyle o tek güzel.

Ben her derdin, her gamın el atıp benimle oynamasından sararıp solsaydım bir adam olmazdım, akıllı bir aptal olur giderdim.

Aşk güneşi olmasaydım Zühal (Satürn yıldızı) gibi gâh elemlerin, kederlerin yücelişine, yükselişine sebep olurdum, gâh alçalışına, eksilişine.

Mısır ülkesine benzeyen aşkın kokusuna iletecek kılavuz olmasaydın hırs-tamah çölüne düşenler gibi ben de gulyabanilere uğrardım elbet.

Canlara doğan, canları ışıtıp parlatan güneş, evde otursaydı ben de kapıyı açmak, girenin, çıkanın derdine düşmek kaydında olurdum.

Can gül bahçesine sınanmış kişiyi okşamasaydı, ona lütfetmeseydi nasıl olurdu da seher yeli gibi vefa bahçesinin habercisi olurdum ben?

Aşk, çalıp çağırmaya, gülüp oynamaya, tef çalmaya düşkün olmasaydı ben, ney gibi, çenk gibi nerden gazele düşer, bağırıp çağırırdım?

Sakiyim (İnsan ruhuna Allah sevgisi, Allah nuru saçan olmasaydı) bana, beni geliştirecek, semirtip kuvvetlendirecek ilaç sunmasaydı sırça kadehin dudağı gibi (Kolay kırılabilecek şekilde) incelir giderdim.

Çayırlığın, çimenliğin gölgesi, orada yetişen ağaçların dalları-budakları olmasaydı otların talih ağaçları gibi benim de köküm-temelim olmazdı.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             **
Neler öğrendik;
1.    Şems Hazretlerinin vücudunun toprak olmasına rağmen başından aşağı aşkın nuru ile ıslandığını, temizlendiğini, kendisinin de kabul ettiğini öğrendik.
2.    Her dert ve üzüntünün bizi olumsuz etkilerse adam olamayacağımızı öğrendik.
3.    Aşkın kokusuna ulaşacak kadar bir kılavuz bulmamız gerektiğini, aşkın kokusuna ulaşamazsak hayali varlıklarla, düşmanların işgaline uğrayacağımızı öğrendik.
4.    Mevlana Hazretlerinin sadece kendisine gelip müracaat edenlerin dertlerinin sınırında kalmadığını, herkese ve her zamana ışık vermek, dertlerini halletmek derdine düşüp bu şekilde kendini sınırlandırmadığını öğrendik.
5.     Allah’a sevgi ile bağlanıp bu bağlılığı başına her ne gelirse gelsin devam ettirenlere haberli olduğunu ve o kişilere haber verdiğini öğrendik.
                           *                             
İşte böyle yaren;
Kişide kök ve temel olması gerektiğini, kendi kaderimize boyun eğerek güzelce kabullenmemiz gerektiğini, nurlanmamız için Allah dostlarını aramamız, onlara sevgiyle bağlanmamız gerektiğini öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar