6 Aralık 2011 Salı

ŞEYH SELAHADDİN KİMDİR

Abdal ve evtadın (Bilgide büyük insan) kutbu, ariflerin sultanı, Yaği Basan’ın oğlu Konyalı Zerkup (Altın yıldız, yaprak yapıcı) diye tanılan Şeyh Selahaddin Feridun’un (Tanrı onun sırrını kutlasın) menkıbeleri hakkındadır.

Mevlana Hazretleri, Şemseddin’i Tebrizi’yi aramaktan boşaldıktan (Bulmaktan ümidini kesmek) sonra ve onun sırlarını kendi nefsinde görmeye başladıktan sonra Şeyh Selahaddin hazretlerini yanına aldı ve onu arkadaşlara başbuğ seçti, kendi halifesi, meclislerinin enisi (Dost, arkadaş, yar, sevgili) ve halvetinin nedimi (Sohbet arkadaşı) yaptı, onun vücudu ile sükûnet buldu.

Müritler, her ikisinin sohbetinden faydalandılar.
Kıskançlar, telef (Yok olmak) oldular.

Arkadaşlar, bu şeyhin ve Mevlana’nın varlığından on sene zahmetsizce faydalar ettiler.
Mevlana Hazretleri, hakkında çok inayet ve teveccüh gösterdiği Sultan Veled’i (Tanrı her ikisinin de sırrını kutlasın) daima velileri ağırlamaya teşvik eder ve Selahaddin’in hizmetinde kusurda bulunmamaya teşvik eder ve Selahaddin’in sohbetini kaçırmaması, onun sohbetine büyük bir gayretle devam etmesi hususunda tembihte bulunurdu.

                                       ***
ARİFLERİN MENKIBELERİ, Şark İslam Klasikleri 29,
Ahmet Eflaki, M.E B. YAYINLARI 489
                                      ***
Neler öğrendik:
1.    Şemseddin Tebrizi Hazretlerini sohbetinde söylediği sırları sakinleştiği zaman düşünüp, daha iyi anlayıp, kendinde içselleştirip, yaşamının bir parçası haline getirmesine nefsinde görmek olduğunu öğrendik.
2.    Mevlana Hazretlerinin kendisine dost, arkadaş, sevgili, yar olarak Şeyh Selahaddin hazretlerini seçtiğini öğrendik.
3.    Hazreti Mevlana’na oğlunun yetişmesinde büyük faydalar sayladığına inandığı Şeyh Selahaddin hazretlerine oğlunun yaklaşmasını ve hizmet etmesini öğütlediğini öğrendik.

İşte böyle yaren,
Şems Hazretlerinden sonra fazlaca bilinmeyen Şeyh Selahaddin’in yaşanmışını ve söylerini arz etmeye çalışacağız.

Mevlana Hazretlerinin seçtiği, oğluna sohbetini kaçırma diye tembihlediği büyüğümüzü daha iyi tanımaya çalışacağız.

Bizde Mevlana’nın bu tembihini onlara mensup biri olarak inşallah yararlanırız.
                                          *
RAVLİ

Popüler Yayınlar